welcome: please sign in
location: Diff for "FirstResults_2015"
Differences between revisions 39 and 41 (spanning 2 versions)
Revision 39 as of 2014-10-14 08:45:21
Size: 6449
Editor: EricStempels
Comment:
Revision 41 as of 2014-10-14 09:02:00
Size: 6459
Editor: EricStempels
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 7: Line 7:
Den 25 september kom rapporter från Norge att det hade setts en ljusstark meteor i gränsområdet mellan Norge och Sverige, i höjd med Hedmark/Dalarna. Uppsalakameran har fångat händelsen på bilden nedan, där den syns som ett litet streck högst upp i bilden. Tyvärr fångades den inte på film. Meteoren fotograferades även från Oslo-området - färgbild finns på [[http://norskmeteornettverk.no/wordpress/?p=1782|norska nätverkets sidor]]. Genom att kombinera observationera kunde meteorens bana spåras ganska väl, se {{attachment:meteor_2014-09-25-21-46-00.kml|'Google-Earth'-filen}}. Meteorspåret slutar på en ganska hög höjd - kring 70 km.
Den 25 september kom rapporter från Norge att det hade setts en ljusstark meteor i gränsområdet mellan Norge och Sverige, i höjd med Hedmark/Dalarna. Uppsalakameran har fångat händelsen på bilden nedan, där den syns som ett litet streck högst upp i bilden. Tyvärr fångades den inte på film. Meteoren fotograferades även från Oslo-området - färgbild finns på [[http://norskmeteornettverk.no/wordpress/?p=1782|norska nätverkets sidor]]. Genom att kombinera observationera kunde meteorens bana spåras ganska väl, se [[attachment:meteor_2014-09-25-21-46-00.kml|'Google-Earth'-filen|&do=get]]. Meteorspåret slutar på en ganska hög höjd - kring 70 km.

Första resultat från allsky-kamera projektet


Här presenteras en lista över de intressantaste händelser som kameror inom nätverket har registrerat.


2014-09-25 21:46

Den 25 september kom rapporter från Norge att det hade setts en ljusstark meteor i gränsområdet mellan Norge och Sverige, i höjd med Hedmark/Dalarna. Uppsalakameran har fångat händelsen på bilden nedan, där den syns som ett litet streck högst upp i bilden. Tyvärr fångades den inte på film. Meteoren fotograferades även från Oslo-området - färgbild finns på norska nätverkets sidor. Genom att kombinera observationera kunde meteorens bana spåras ganska väl, se 'Google-Earth'-filen. Meteorspåret slutar på en ganska hög höjd - kring 70 km.

[ATTACH] [ATTACH]


2014-09-01 23:41

En mycket ljusstark meteor (bolid eller eldklot) observerades kvällen den 1 september. Under flera sekunder ses hur ett glödande klot lyser upp molnen vid östra horizonten, och lämnar ett ljusande meteorspår efter sig. Videofilmen för denna händelsen visar detta tydligt. På finska amatörastronomernas nätsite taivaanvahti.fi rapporterade flera personer en väldigt ljusstark meteor över västra horizonten, kanske lika ljus som fullmåne, och att den visade fina färger. Meteoren fastnade även på en kamerabild tagen nära Helsingfors. Jämförelse av de finska observationerna med de svenska visar att meteoren gick över havet utanför Åbo, och att sluthöjden var cirka 65 km.

[ATTACH]


2014-08-13 Perseiderna

En av årets höjdpunkterna är meteorregnet Perseiderna som syns kring den 13 augusti varje år. På grund av fullmåne var förutsättningarna inte de bästa. Trots detta kunde meteorkameran i Uppsala registrerade flera ljusa meteorer, och detta sammanfattas i en videofilm.

Tidigare samma vecka installerades också en ny meteorkamera på observatoriet Sandvreten, som tillhör Uppsala Amatörastronomer (UAA). Även där syntes många meteorspår. Genom att kombinera observationer från båda stationer gick det att triangulera flera av händelserna, och det visas på bilden nere till höger. Det finns även en 'Google Earth'-fil som visar dessa meteorspår i 3 dimensioner - högerklicka på ett spår för att se höjdinformationen.

[ATTACH] [ATTACH]


2014-07-21 23:18

Under denna kväll lystes himlen upp över Köpenhamn av en mycket ljusstark meteor. Händelsen detekterades av flera danska kameror, och finns beskrivet på en egen sida på danska stjerneskud.info. Även Uppsalakameran, som ligger över 500 kilometer därifrån, fångade meteoren på bild. Den syns som en liten fläck i SSV, precis ovanför den trafikerade bilvägen som försvinner ut i skogen. Med observationer från flera håll kunde den första trianguleringen med hjälp av Uppsalakameran utföras, vilket gav resultaten nedan. Mätningen från Uppsala stämmer väl överens med de dansk observationer. Uppsalakameran verkar dock bara ha fångat den första (ljusaste) delen av meteorspåret. Meteorkameror kan se riktigt långt om omständigheterna är de rätta

Det finns även en 'Google Earth'-fil som visar meteorspåret i 3 dimensioner.

[ATTACH] [ATTACH] [ATTACH]


2014-05-04 03:28 och 2014-07-22 01:29

Under sommaren fanns det relativt få registrerade meteorer, mest därför att nätterna är ljusa och korta. Det inträffade dock två vackra explosiva meteorer. Filmsnutterna från 2014-05-04 och 2014-07-22 visar tydligt det snabba förloppet. I båda fall finns det inga andra observationer eller rapporter om meteoren, så det är otydligt var dessa har inträffat.

[ATTACH] [ATTACH]


2014-03-28 03:12

Denna morgon kom det en rapport om en ljusstark meteor på astronet.se. Denna händelse fångades tyvärr inte per automatik av kamerans mjukvara. Däremot finns händelsen registrerad på en 1-minuters långtidsexponering som visas nedan. Meteoren ses som ett ljust sträck mellan Saturnus och Mars. Nedfallsvinkels är mer eller mindre rakt ner mot horisonten, vilket betyder att hela fenomet måste ha inträffats någonstans på linjen på kartan. Om man antar att meteorens ljusspår ligger en höjd av 70-80 km, borde denna meteor ha inträffat nära en bredd på 56 grader N.

[ATTACH] [ATTACH]


2014-03-16 02:53

Nedan visas den första ljusstarka meteoren (eldkloten) som registrerats efter kameran installerades på Ångströmlaboratoriets tak i Uppsala den 18 februari 2014. Meteoren syntes ganska kort, under några sekunder föflyttade den sig från en position Ö om Uppsala mot NÖ om Uppsala. Eftersom inga andra observationer finns tillgängliga är banan en gissning, baserat på ett antagande att händelsen inträffade på en höjd av ungefär 75 km ovanför marken. Mer information om denna meteor, inklusiva en filmsnutt (och en del teknisk information), finns på händelsens egen sida.

[ATTACH] [ATTACH]


MeteorWiki: FirstResults_2015 (last edited 2018-01-09 11:10:07 by EricStempels)