Resultatbloggen för Allsky-kamera projektet
Här presenteras en lista över de intressantaste händelser som kameror inom nätverket har registrerat. Äldre inlägg finns på sidan för 2015 och sidan för 2014.
2016-10-04 21:30 Internationellt samarbete
En ljus meteor som gick kvällen den 4 oktober blev ett fint exempel på det internationella samarbetet mellan grannländerna, i detta fall Norge. Genom en automatisk dataöverföring är det nu möljigt att helautomatiskt kombinera observationer från stationer på olika sidor av gränsen. Ett liknande samarbete finns även med Danmark.
Mer information om denna meteor finns här:
2016-08-30 23:25 Bolid nära Sundsvall
Kl 23:25 på tisdagskvällen den 30 augusti registrerades en bolid från automatstationerna i Borlänge och Uppsala. Boliden lyste i nästan 4 sekunder, och blev först synlig på ca 80 km höjd. I detta fall rörde det sig troligen om en rymdsten med en massa på några hundra gram som hade sitt ursprung i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Preliminära beräkningar visar att det är osannolikt att meteoriter ha nått marken - om något överlevt fallet rör det sig om ett fåtal millimeterstora stenar med en massa på några gram.
Under natten syntes ett fint norrsken, och flera personer som var ut för att fotografera norrskenet fick fantastiska bilder där boliden finns med. Ett urval:
Nedan visas en bild av boliden tagen av Magnus Edbäck (Borlänge).
Detaljerad info (karta mm) över boliden finns på en separat sida.
2016-08-21 UAA-stationen med ny kamera
Kamerastationen som drivs av Uppsala Amatörastronomer (UAA) har bytt kamera till en ZWO ASI185MC. Denna ger en mycket högre upplösning (1944x1224 pixlar) och kan observera ljussvagare stjärnor och meteorer. För bilder mm, se stationens egen sida.
2016-08-09 Perseiderna på väg
Höstens första meteorskur, Perseiderna, har redan dragit igång. Förväntningarna är höga efterom månen inte stör, och enligt internationella meteororganisationen (IMO) kan årets skur bli starkare än vanligt. Flest meteorer väntas under natten till fredag, och då syns dessa bäst efter midnatt.
2016-08-08 Ny station till nätverket - HBRG
Jan Andersson, som även driver kameran BOR i Borlänge, har under våren och sommaren provkört en ny station i Hoberg (HBRG), som ligger i sydvästra Dalarna. Stationen har nu tagits i drift inom nätverket, och har även en egen hemsida. Även för denna station är kameran en WATEC 902H2 Ultimate, och bildanalysen sker på en ODROID kortdator. Den första gemensamma detektionen lät inte vänta på sig - en tidig Perseid sågs från tre stationer, se denna sida.
2016-04-30 Test med ny kamera - ASI185MC
Det har kommit flera nya kameror på marknaden av märket ZWO. Vissa av kamerorna är tänkta till planetfotografering, och kan leverera väldigt höga bildfrekvenser, vilket också passar meteorstudier. Till dessa kameror finns också Linux-utvecklarbibliotek, vilket gör att de lätt kan passas in i den befintliga mjukvaran för detta meteorprojekt. Stationen i Arvika kör redan sedan tidigare med en ZWO ASI120MC.
En väldigt lovande kamera som nyligen släppts är ZWO ASI185MC, som för tillfället bara finns som färgvariant. Nu har denna kamera testats under en kväll på UAA-stationen. Bilderna nedan visar en riktigt stor förbättring jämfört med UAA:s tidigare kamera.
Bilden ovan är resultatet av att kombinera 10 bilder per sekund under 10 minuter. Röret som syns är monteringen av den befintliga UAA-kameran. Tyvärr har denna bild inte helt perfekt fokus, men ändå syns stjärnor så svag som magnitud 5. På enskilda bildrutor, tagna med 10 fps, syns samtliga stjärnor i Karlavagnen, vilket betyder att meteorer så svar som magnitud 2 bör kunna fångas.
Ovanstående bild är en timmes max-pixel-värden. Under denna timme sågs flera satellitspår, och även en liten meteor (på vänster sida, ovanför det streckade flygplansspåret).
2016-04-24 23:11 Bolid över Västergötland
En ganska ljus bolid syntes på söndagkvällen över centrala Västergötland. Ett flertal ögonvittnesrapporter har inkommit, några från Norge. Kameraobservationer från flera stationer visar att denna bolid hade klara färgar, och kom in under en ganska så brant vinkel, vilket gör boliden lite extra ljusstark. Rymdstenen verkar dock ha brunnit upp fullständigt på en höjd av ca 35 km.
Två stationer fångade denna bolid på film: Arvika (ARV) och Mölndal (SAAF1).
Bolidens spår går också att se i denna Google-Earth fil.
2016-03-28 20:45 Ljusstark bolid över Estland
Under måndagskvällen den 28 mars kom det in rapporter om att en stark grön bolid hade setts öster om Uppsala. Analys av bilderna från stationerna i Borlänge (BOR) och Uppsala (UAA och UPP) visade att boliden gick över Estland, ca 500 km från stationerna. Även från Finland observerades boliden. På grund av det stora avståndet har ingen av de svenska kamerorna spelat in någon filmsnutt.
Det finns även (just nu redan över 300!) rapporter på Finska Taivaanvahti. Se också artikeln i Tähdet ja avaruus där det finns en bild.
Beräkningar baserat på infallsbanan och ljusstyrkan pekar på att rymdstenen brunnit upp helt.
2016-02-06 Meteoritfynd i Danmark
En stor bolid observerades över Danmark kring kl. 22:06 den 6 februari. En kamera av det danska kameranätverket registrerade att himlen lystes upp kraftigt, men tyvärr tillåt inte vädret att registrera själva fallbanan. Däremot fångades denna bolid på en kamera i Österrike, nästan 900 km långt bort. Det skall även finnas några övervakningsvideor från Tyskland och Danmark som fångat boliden. Tyvärr har ingen av de svenska kameror registrerat något, men samtliga infraljudstationerna i norra Sverige (Lycksele, Kiruna, Jämtön) gav utslag. Det tog ljudet en timme att färdas dit.
Den stora nyheten om meteoritfynd började sedan den 7 februari då en liten meteorit (ca 50g) hittades i Ejby, precis utanför Köpenhamn. Fyndplatsen stämmer väl överens med den observerade boliden. Den 8 februari hittades en riktig stor bumling inte långt därifrån, i Herlev. Den hade fallit ner på en uppfart och delades i många bitar. Den totala uppsamlade massan är flera kg, vilket är mycket för en upphittad meteorit.
Mer om detta finns på danska nyhetssiter - med flera länkar i artiklarna:
Bilden från Österrike, samt andra finns på denna blog
Danske meteornätverket sammanfattar observationerna på en egen sida, där det även finns länkar till bilder och videosnuttar.
2016-01-19 17:20 Ännu en bolid över Bottenhavet
Sen eftermiddag på tisdagen den 19 januari såg flera personer en ljusstark bolid i riktning NNÖ om Uppsala. Boliden beskrevs som gulaktig, och den fragmenterade i flera bitar. Tyvärr fick i Sverige bara kameran i Borlänge en bild på denna boliden. Däremot har det kommit rapporter från Finland, och fenomenet verkar även ha fångats av infraljudstationer i Lycksele och Jämtön. Samtliga observationer pekar på att boliden gick över Bottenhavet. Det synliga spåret nådde ner till en väldigt låg höjd, och boliden har mcyket troligen gett upphov till ett meteoritfall, men nedfallsområdet befinner sig ca 20 km ut i havet, utanför Hudiksvall.
2016-01-16 17:41 och 2016-01-17 16:53 Två ljusstarka bolider
Två ljusstarka bolider registrerades av kamerorna i uppsalatrakten. Båda bolider omnämndes även http://astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=11248.
Den första gick kl 17:41 på lördagskvällen den 16 januari, och fångades på film av stationen på Ångströmlaboratoriet (UPP) - mer information på händelsen egen sida. Boliden sågs även från Finland. Genom att kombinera med stillbilder från stationerna UAA och BOR kan infallsbanan beräknas. Bilderna visar att boliden var ungefär lika ljusstark som månen (ca halvmåne den dagen). Boliden har gått ner i en relativ brant bana öster om Gävle. Det ljusande spåret slutar kring en höjd på 25 km, vilket ger bra förutsättningar för meteoritfall. Tyvärr ligger den uppskattade nedfallsplatsen i havet. Observationen summeras även i denna Google-Earth fil.
Helgens andra bolid gick kl 16:53 på söndagskvällen. Ögonvitten bekriver en färgrik bolid som var synlig i många sekunder, och att den fragmenterade halvvägs. En liten del av bolidens spår filmades av Uppsala amatörastronomernas kamera (UAA) - se händelsens egen sida. Ett mer fullständigt spår fotograferades av kameran i Uppsala (UPP) - se nedan. Sammanställning av resultaten visar att denna bolid gick lite söder om Norrköping. Boliden hade en något platt infallsvinkel på 22 grader och en ingångsfart på ca 16.5 km/s. Sluthöjden ligger dock kring 45 km, så denna bolid brann upp fullständigt i atmosfären. Se också denna Google-Earth fil.
Äldre inlägg på bloggen finns på sidan för 2015.